Inleiding
Op het eerste zicht lijken de begrippen intoxicatie en dronkenschap gelijkaardig te zijn. Dit klopt echter niet!
Er is een wezenlijk verschil tussen beide. Ook de beteugeling door de Politierechtbank van elk van deze onderscheiden inbreuken verschilt wezenlijk.
Maar waar verschillen intoxicatie en dronkenschap nu precies?
Wat is intoxicatie?
In de geneeskunde wordt intoxicatie omschreven als een vergiftiging die ontstaat door een te grote hoeveelheid van bepaalde stoffen (alcohol, drugs,...) in het menselijk lichaam en men vervolgens "onder invloed" geraakt.
In de Wegverkeerswet is het verboden om onder invloed (of geïntoxiceerd) te rijden.
In het geval van alcohol wordt er wordt gesproken van intoxicatie wanneer de ademtest aangeeft dat de alcoholconcentratie in de uitgeademde lucht hoger is dan 0,22 milligram per liter lucht of 0,5 promille (per liter bloed) .
Dit betekent dat intoxicatie wordt bepaald door middel van een op de wetenschap gebaseerde objectieve meting.
Wat is Dronkenschap?
Dronkenschap wordt in de Wegverkeerswet omschreven als de toestand waarin iemand zo onder invloed van alcohol is dat die geen controle meer heeft over zijn daden.
De zogenaamde "staat van dronkenschap" wordt niet vastgesteld met een objectieve test maar wel door de politie op basis van iemands gedrag en voorkomen (rooddoorlopen ogen, praten met dubbele tong, gebrek aan tijds- of ruimtebesef, braaksporen,....).
Vergissen is menselijk en dat geldt evenzeer voor verbalisanten.
Het kantoor heeft voor de Politierechtbank al vele cliënten met succes bijgestaan nadat zij onterecht werden beticht van het in staat van dronkenschap zijn. Hetgeen voor de politie op het eerste zicht tekenen van dronkenschap zouden zijn, kan immers ook andere oorzaken hebben.
Verschil in bestraffing!
Dronkenschap wordt door de wet veel zwaarder bestraft dan intoxicatie.
Daarnaast is het mogelijk dat ingeval van een ongeval in staat van dronkenschap je autoverzekering een zogenaamde regresvordering zal instellen. Bij een regresvordering eist je verzekering de eventueel aan het slachtoffer uitgekeerde schadevergoeding van je terug.
Een regresvordering is echter zeer strikt gereglementeerd en moet aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen. Ook in dit geval wordt je door advocatenkantoor Lambrichts met raad en daad bijgestaan.
Wist je dat...
het mogelijk is dat iemand in een staat van dronkenschap verkeert zonder dat de wettelijke limiet van 0,5 promille is overschreden?
Ook het omgekeerde is mogelijk, namelijk dat de wettelijke limiet wel is overschreden maar de betreffende persoon niet in staat van dronkenschap verkeert, zoals bij geoefende drinkers.
Conclusie
Advocatenkantoor Lambrichts heeft gedurende 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd in de verdediging van klanten in procedures voor de Politierechtbank.
Er wordt gestreefd naar het bieden van inzicht en het adequaat bijstaan van cliënten.
Voor meer informatie of juridische ondersteuning kunt u contact opnemen met Advocatenkantoor Lambrichts via info@advocaatlambrichts.be of +32 (0)89 76 45 55.
Bezoek onze website www.advocaatlambrichts.be voor meer inzicht in onze diensten en kernwaarden.